Jesen je tu, in poleg mrzlih jutrov je
tudi čas za jabolka. In iz jabolkov je najlažje narediti jabolčno pito. Recept,
ki je iz knjige receptov sestre Vendeline, je zelo preprost. Naredila sem tudi mini pite s pekačem za muffine.
Sestavine za krhko testo:
- 150 gramov masla, pri sobni temperaturi
- 350 gramov moke
- ½ pecilnega praška (približno 6 gramov)
- 120 gramov sladkorja v prahu
- Kanček arome vanilije
- 2 rumenjaka
- 4 žlice mleka ali kisle smetane
- Maslo za pekač
Sestavine za
nadev:
- 1 kilogram jabolk
- 80 gramov sladkorja
- 1 žlica drobtin
- 1 žlica ruma
Navodila:
- V srednje veliki skledi z mešalnikom zmešamo maslo. Nato vmešamo moko, pecilni prašek, sladkor in aromo vanilije. Dodamo rumenjaka in mleko in zamesimo testo. Testo razdelimo na dva dela, ju zavijemo in damo v hladilnik za 30 minut.
- Ko se testo ohlaja, jabolka olupimo in odstranimo sredico. V multipraktiku nastrgamo jabolka na tanke listke. Pomešamo jih s sladkorjem, drobtinami in rumom.
- Pečico segrejemo na 180 stopinj Celzija.
- Tri četrtine testa razvaljamo in damo v pekač. Vanj damo nadev. Vrh pite okrasimo po želji.
- V pečici pečemo 60 minut.
* Če želite narediti mini pite, testo razvaljate in dajte v pekač za muffine. Vanj dajte nadev in dekorirate po želji.
Pecite v pečici za približno 20 minut.
Ni komentarjev:
Objavite komentar