petek, 26. april 2013

Karamelni preliv

Bliža se sezona za sladoled. S tem pride tudi sezona številnih sladolednih kup, katere skoraj nujno potrebujejo čokoladni ali karamelni preliv. Mislila sem, da bo to kar enostavno, ampak sem se zelo zmotila. Trikrat sem morala poskusiti, da sem izpopolnila recept. Uporabila sem ta recept. Nisem dodala vanilije in  se je še zmeraj izkazalo odlično.


Za karamelni preliv potrebujete:

  • 1 in 1/4 skodelice sladke smetane (315 ml)
  • 1 skodelico sladkorja (225 gramov)
  • ščepec soli
  • 1/4 žličke vanilijevega ekstraktra (1.2 ml)


Navodila:

  1. Segrejte sladko smetano v mikrovalovni pečici s srednjo močjo za minuto, da se ne bo segret sladkor nato strdil.
  2. Razporedite sladkor v tanko plast v veliki posodi. Segrevajte s srednjim ognjem na štedilniku in skrbno pazite. Kmalu se bo sladkor utekočinil. Mešajte sladkor, dokler se ves sladkor ne stopi in doseže jantarno barvo. Umaknite s štedilnika.
  3. V majhnih količinah vlijete segreto sladko smetano v sladkor. Mešanica bo oddala veliko pare, vendar kar naprej vztrajno mešajte. Vlijte vso smetano.
  4. Vmešajte vanilijev ekstrakt in sol.
  5. Vlijte preliv v nepredušno posodo in pustite, da se malo ohladi. Prelijte sladoled, kavo in sladice.


Uživajte!

Ni komentarjev:

Objavite komentar